Coronavirusul și Îngrădirea dreptului constituțional la sănătate

Unități sanitare din România refuză să emită prescripții electronice bolnavilor cronici chiar dacă există o Hotărâre de Guvern în acest sens

0
2731

În București există cel puțin un ambulator care refuză să emită și să transmită prescripții electronice!

Pentru că așa li s-a transmis de la spitalul de care aparțin.

Da, chiar dacă sunt conștienți că există de câteva zile o Hotărâre de Guvern cu privire la acest aspect.

Ei încă așteaptă o hârtie oficială în acest sens! Știe cineva despre ce hârtie oficială ar putea fi vorba?

Nu de alta, dar există persoane pentru care fiecare zi de tratament contează! Și fiecare zi fără medicație îi poate afecta grav.

Oameni buni, hai să ne trezim odată!!!!

Pacienții nu sunt niște obiecte pe care le muți dintr-un loc în altul, le lași să se prăfuiască până îți este ție convenabil să le iei și să le ștergi de praf. E posibil să găsești numai praf la acel moment…

Cum poate un medic să amâne eliberarea de prescripții pentru că…. așteaptă o hârtie oficială care nu se știe când și dacă va veni… când există o Hotărâre de Guvern ce reglementează acel aspect. Când s-a discutat atât de mult în spațiul public cu privire la acest aspect.

Suntem în plină criză generată de coronavirus și de un sistem de sănătate șubred. Guvernul a luat (cu întârziere, dar totuși a luat), la inițiativa lăudabilă a Ministerului Sănătății și CNAS, hotărârea să se poată emite și transmite prescripții electronice pentru bolnavii cronici, cu scopul de a-i proteja cât mai mult, ei făcând parte din segmentul de populație cu risc crescut.

Vă mai amintiți zicala aceea celebră? Teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Exact despre asta este vorba la acest moment.

Ok… medicul are nevoie de hârtia aceea din partea conducerii spitalului, nu poate mișca în front fără ea… atunci să vorbească! Să spună acest lucru, să reclame absența respectivei hârtii, să dea dovadă că îi pasă de pacienți, că îi consideră ființe umane, nu niște obiecte fără valoare.

Spitalul… așteaptă o hârtie oficială… alta decât Hotărârea de Guvern… să facă vorbire despre asta în spațiul public! Să își asume o decizie luată în numele bunului simț și al umanității și girată, pentru numele lui Dumnezeu, printr-o Hotărâre de Guvern și chiar prin Constituție.

Să lupte pentru pacienții săi! Să încerce să reducă numărul de internări. Pentru că dintre acei bolnavi cronici care nu își vor primi tratamentul la timp… o parte vor reveni la serviciul de primiri urgențe cu probleme generate de faptul că nu și-au primit medicația la timp…. Dacă nu din considerente umanitare, să o facă măcar pentru a evita supraîncărcarea serviciului de urgențe!!!

Fiecare bolnav cronic duce în fiecare zi o luptă pentru viața lui. În fiecare zi mai pune o treaptă pe scara vieții lui și speră să reușească să urce cât mai multe trepte. Cu ce drept i  se impune să își construiască o scară cu trepte lipsă care se va prăbuși înainte de vreme?

Ocrotirea sănătății este un drept constituțional al fiecărui individ (pentru curioși… citiți articolul 34 din Constituție).

Și ce se întâmplă în acest moment în unele unități medicale din România? Acest drept este încălcat fără nicio remușcare.

Cum era crezul de bază al profesiei medicale?

Primum Non Nocere

Poate își mai aduc aminte din când în când de el și anumite persoane din sistemul nostru sanitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here