Ghid Fasciita Plantară – cum am scăpat de durerea de picioare și înțepeneală

După luni de zile de dureri atroce în picioare și mobilizarea cu greu dimineața și apoi ori de câte ori trebuia să mă ridic de undeva.... După ce m-am săturat să tot ascult la nesfârșit clasica placă "asta e... sunt efecte de la tratament, nu ai ce să faci"... Mi-am luat inima în dinți și am mers la Reumatologie... Și mă bucur tare mult că am făcut-o. Pentru că, în sfârșit, i-am dat de cap.

2
10433

Te trezești de dimineață și vrei să te dai jos din pat.

Totul merge bine până când ai pus tălpile pe podea și dai să te ridici. Parcă o mașinărie ciudată s-a insinuat în tălpile tale și ți-a lipit cu superglue toate osișoarele, tendoanele, fasciile din picior.

Efectiv, îți simți picioarele înțepenite.

Și orice efort de a le mișca e pedepsit cu o durere de intensitate variabilă. Uneori chiar atroce.

Dar cel mai rău este că nu te poți mișca.

Și dacă mai ai și o mogâldeață mică ce aleagă non stop ca un titirez prin toată casa… toate astea puse cap la cap devin o adevărată dramă.

Și cu ultimele sforțări încerci să mergi șontâc, șontâc ca o păpușă dezarticulată, dar fericită că reușește să facă ceva pași.

Și dacă atunci când povestești medicilor prin ce treci îi vezi cum ridică ușor a zâmbet atotștiutor colțul gurii și spun că da, știu că multe persoane cu tratamentul ăsta (Zoladex + Tamoxifen / Inhibitor de aromatază, spre exemplu Letrozol) au problema asta.. Că, na, asta e… nu e nimic de făcut… Atunci se mai adaugă și o frustrare care crește de la o zi la alta, de la o vizită la medic la alta.

VIZITA LA REUMATOLOG

În mod normal când te aude că te vaiți de toate astea + dureri în alte articulații, dureri de-a lungul oaselor… oncologul ar cam trebui să te trimită la reumatolog. Nu să se mulțumească cu veșnica placă – Sunt efecte adverse la tratament, asta e, nu ai ce face.

ȘI APOI, UNII ONCOLOGI, ÎNCEP SĂ SE PLÂNGĂ ÎN DREAPTA ȘI ÎN STÂNGA CĂ, VAI, ATÂTEA PACIENTE RENUNȚĂ LA TARTAMENT

Păi da, renunță pentru că te vezi dintr-o dată invalidă și prizionera unor dureri atroce.  La care se mai adaugă și alte minunății de reacții adverse.

Pentru că cel care ar trebui să te îndrume, să îți dea o mână de ajutor nu face decât să te ajute să te afunzi și mai mult. Și, eventual, să te simți si vinovată că nu ai fost în stare să ai și tu mai puține reacții adverse.

Într-o zi, pur și simplu am spus piua! Nu se mai poate așa.  Trebuie să existe o soluție.

Mi-am făcut programare la reumatologie și am nimerit peste o doamnă doctor tânără, fără prejudecăți și foarte receptivă la problemele pacienților.

În urma ecografiei la articulațiile de la picioare mi-a spus că am Fasciită Plantară și că asta ar explica simptomele chinuitoare din tălpi.

Din fericire, problema s-a ameliorat simțitor cu câteva măsuri simple și la îndemâna oricui.

CE ESTE FASCIITA PLANTARĂ?

Fasciita plantară înseamnă, de fapt, că s-a produs o inflamație la nivelul fasciei plantare (tesutul care leaga calcaiul de degete).

Dezvoltarea fasciitei plantare este favorizată de tratamentele care au ca efect scăderea estrogenului (Zoladex, Tamoxifen, inhibitori de aromatază precum Letrozolul) deoarece prin scăderea estrogenului scade elasticitatea fasciei care leagă călcâiul de osele metatarsiene – ale degetelor de la picioare.

5 LUCRURI CARE M-AU AJUTAT SĂ SCAP DE DUREREA DE LA FASCIITA PLANTARĂ

Plantar fasciitis 2

  1. Planul înclinat
  2. Exercițiile cu bila cu țepi și ruloul cu țepi
  3. Exerciții fără obiecte
  4. Încălțăminte specială
  5. Talonete speciale din silicon

Toatea astea m-au ajutat să „conviețuiesc” cât de cât în pace cu fasciita plantară.

Unguentele, cremele, gelurile cu antiinflamatorii sau diverse plante nu prea m-au ajutat cine știe cât.

EXERCIȚII PE PLAN ÎNCLINAT

Exercițiile pe plan înclinat înseamnă de fapt să stai pe un plan înclinat cu călcâiele în partea de jos și cu degetele în partea de sus.

Mi se pare cel mai rapid și eficient mijloc de a combate efectele fasciitei plantare.

În mod obișnuit stau dimineața 10-15 minute pe plan și apoi pot să merg fără absolut nicio problemă.

La început, m-am urcat pe plan de mai multe ori pe zi – de câte ori durerea devenea prea greu de suportat.

Există multe obiecte care pot fi folosite drept plan înclinat. Există și planuri înclinate de vânzare din lemn sau plastic.

Eu mi-am luat unul din plastic, cu unghi reglabil de pe Amazon pentru că mi s-a părut cea mai comodă și ieftină variantă. Și chiar e foarte ok. Mi-am luat acest model – https://amzn.to/3yeBujI

EXERCIȚIILE CU BILA CU ȚEPI ȘI RULOUL CU ȚEPI

Deși la prima vedere nu pare așa, este foarte relaxant să rulezi sub talpă o mingiuță cu țepi sau un rulou cu țepi.

Și după vreo 15 minute de exerciții poți avea surpriza să dispară durerea.

Eu mi-am luat diverse mingiuțe de genul acesta de la Decathlon, Jumbo și Emag. Concurez pentru ele cu băiețelul meu care se amuză grozav să le rostogolească pe podea.

Ruloul l-am găsit pe Amazon.de

Înainte să îmi cumpăr rulou cu țepi, foloseam și sticlă din plastic cu apa de la frigider.

Se poate folosi și mingie de tenis pentru mișcare de rulare a labei piciorului, dar este mult mai eficienta mingiuța cu țepi.

EXERCIȚII CU PROSOPUL SAU FĂRĂ OBIECTE

1. Masaj cu degetele mari în scobitura piciorului

Apăsați cu buricele degetelor mari și alunecați cu ele de-a lungul scobiturii piciorului.

2. Stretching cu prosopul

Staţi în șezut pe podea cu piciorul afectat întins şi cu piciorul sănătos îndoit (sau repetați exercițiul pentru celălalt picior dacă sunt ambele afectate, ca în cazul meu).

Piciorul afectat trebuie ținut sprijinit pe călcâi, cu vârful în sus.

Treceți un prosop pe după talpă în zona scobiturii piciorului şi prindeți capetele cu mâinile. Trageţi uşor de prosop spre voi. Țineți așa 20 de secunde şi repetaţi de 3 ori. Dacă vă este incomod cu prosopul, puteți încerca să trageţi direct cu mâna de vârful piciorului.

ÎNCĂLȚĂMINTE SPECIALĂ

Pentru mine încălțăminte specială se traduce simplu în pantofi sport pe pernă de aer și sandale/papuci Birkenstock sau tip Birkenstock.

Efectiv sunt singurele modele de încălțăminte cu care pot să merg mult și bine fără dureri.

Sneakerșii de la Skechers pe care i-am luat cu câțiva ani în urmă pe motiv că sunt roz și par să aibă oarecum toc 🙂 au devenit prietenii mei cei mai buni.

Iar pentru zilele super călduroase (ca să nu spun caniculare) prefer papucii tip Birkenstock (zic papuci pentur că sandale mi se pare un termen mult prea pretențios pentru cum arată).

Eu mi-am luat  modele diferite când au adus acum o lună și ceva la Lidl.

Cred că secretul este talpa inflexibilă și cu formă anatomică. În fine, orice ar fi funcționează.

TALONETE SPECIALE DIN SILICON

Am încercat diverse modele de talonete din silicon pentru fasciită. Aproapte toate făceau mersul mai suportabil, dar nici nu se compară cu sneakerșii mei Skechers sau cu papucii tip Birkenstock.

Însă toamna / iarna când e frig rău rămân cam singura soluție.

ÎN CONCLUZIE

Când te confrunți cu o astfel de problemă cel mai rău lucru pe care poți să îl faci e să te resemnezi că asta e… multe persoane au dureri în tălpi de la tratament.

Și chiar dacă ar fi de la tratament nu este normal să trecem prin super chinuri fără să facem nimic ca un preț pentru efectul benefic al tratamentului.

Sfatul meu este să mergeți la reumatolog atunci când vă confruntați cu probleme de acest gen. O ecografie de părți moi făcută la picior poate să elucideze multe lucruri și vă poate orienta spre niște măsuri care să vă amelioreze foarte mult calitatea vieții.

Nu suntem ciumate pentru că avem cancer. Nu trebuie să privim asta ca pe un stigmat și să acceptăm orice probleme care ne cad pe cap sub învelișul cu țepi al efectelor adverse ale unui tratament care ne salvează viața… pentru că la un moment dat ne vom întreba… Care viață?

2 COMENTARII

  1. Mulțumesc frumos pt toată experienta ta împărtășită cu noi.
    Apreciez ff mult toate detaliile și faptul ca ne dai exemple toate remediile tale pe care le-ai urmat pt reabilitare.
    Sunt în prag de HISTERECTOMIE după tratamentul cu Tamoxifen si Zoladez după lupta cu cancerul la sân in anul 2007 pana in 2010 și citind unele din articolelele tale m-am regăsit și am retrăit pt câteva momente ceea ce tu descrii.
    Eu am avut și 6 ședințe de chemeoterapie…(groaznic)
    După 15 ani de la l”uptă ” de vreo 2 ani încoace, ma confrunt cu dureri și arsuri ff mari de tălpi uneori durerea urcandu-se și spre glezne în sus…
    Mulțumesc pt recomandare, voi merge la r un Dr. Rematolog…e aiurea ca locuiesc inafara și uneori chiar nu înțeleg toți termenii medicali și uneori ma simt excedentul de repede din cabinet.
    Am fost trimisă la neurolog de medicul de familie ca m-am tot scâncit de dureri de tălpi și exact asa cum spui tu, mi-au zis ca sunt efectele de la chemeo și de la tratamentul hormonal (tamoxifen și zoladex) și mi-a prescris PREGABALIN KRKA 50 mg .
    De 2 ani ma „otrăvesc ” cu ele , cumva ajutându-mi pt câteva ore ca să ma pot târai la servici.
    M-as bucura enorm de un răspuns de la tine…
    Sunt în prag de HISTERECTOMIE(am uter fibromatos și mărit încă odată și un pic fata de dimensiuni normale) și de fapt asa am dat de articolele tale, rasfoind internetul sa caut informatii in li.ba maternă).
    Ma repet și mulțumesc încă o dată, articole tale mi-au fost de necesar folos.

  2. Am acelasi dureri pe care le-ati avut dumneavoastrà, de un an mà tot duc pe la doctori, mi-au fàcut infiltratii cu cortizon, au trecut durerile dar m-am umflat càt o balenà si mi-am dereglat corpul, cànd a iesit cortizonul din Corp au inceput din nou durerile. Acum am fàcut ecodoppler, vizità neurologica, totul ok, nu am nimic dar durerile nu imi trec. Ultimul mi-a ràmas reumatologul la care nu m-am gàndit. O sà incerc si sfaturile dumneavoastra practice, sper sà imi amelioreze càt de càt. Multà sànàtate si multumesc lui Dumnezeu cà am gasit aceastà poveste a dumneavoastra pe net,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

fifteen + 12 =