În România anului 2020 există un sistem electronic de emitere și înregistrare a rețetelor la care au acces atât medicii cât și farmaciștii.

De asemenea, există și zeci de mii de bolnavi cronici care o dată pe lună sau o dată la trei luni merg la medic pentru a le fi prescris tratamentul. Care tratament, într-un număr însemnat de cazuri este același de la un interval la altul. De multe ori dai buletinul și cardul asistentei care ulterior revine cu rețeta la recepție.

Și având în vedere toate acestea, mă întreb… de ce oare în România anului 2020 și în plină criză de coronavirus acești pacienți cronici (care, în mod clar, sunt în grupa de risc) continuă să fie chemați în spitale sau ambulatorii pentru formalitatea birocratică a emiterii rețetei? Când ar putea avea un contact via o cale de comunicare digitală cu medicul (exemplu WhatsApp) și apoi medicul ar putea emite rețeta în sistem, iar pacientul sau, eventual, o rudă a acestuia să meargă la farmacie cu cartea de identitate și cardul de sănătate al pacientului pentru a ridica prescripția. Și așa ar putea fi protejată o categorie de risc….

De ce să fie expuși în mod inutil?

Dacă pe prescripție ai și un tratament injectabil…. ca pacient ar însemna să faci 2 drumuri la unitatea medicala – unul pentru rețetă și apoi încă unul pentru injecție. De ce să nu se limiteze o expunere inutilă? Fiecare drum în plus înseamnă un risc mai mare de a contracta COVID-19…

Poate mesajul ajunge în cele din urmă și sub ochii unui factor de decizie care să vină cu o soluție prin care să fie protejați și acești bolnavi care în ultima vreme se pare că au cam devenit cantitate neglijabilă…. bolnavi care sunt externați din spitale fără a fi complet stabilizați, bolnavi cronici în stare critică care nu mai sunt primiți în spitale pentru că acestea sunt în carantină…. Știu că ne confruntăm cu o criză care ne-a lovit pe neașteptate… dar totuși au fost suficiente zile în care să ne și dezmeticim și să gândim niște măsuri gândindu-ne la toți factorii implicați.

Și nu… nu e o postare ”pe gol”! Cazul cu tratamentul medicamentos + injectabil mi se întâmplă mie. Un caz cu o pacienta cronică (cancer) aflată în stare critică din cauza unor hemoragii imense și care e refuzată de la un spital la altul pentru că e carantină (ea leșinând de mai multe ori în casă din cauza pierderilor masive de sânge) i se întâmplă unui prieten de-al meu. Sunt sigură că sunt foarte multe cazuri de acest gen.

Da, haide să acordăm importanța cuvenită crizei de coronavirus, dar să nu dosim în sertarul din spate toate celelalte probleme… Pentru că găsind cumva o rezolvare la aceste probleme putem influența și evoluția COVID-19 – practic s-ar acționa prin limitarea riscurilor de îmbolnăvire la o grupă de persoane cu risc mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

five × three =