Mihaela - EuSiCancerul.ro

Când afli că vei urma să faci “doar” tratament cu Tamoxifen și Zoladex mai că te gândești că l-ai prins pe Dumnezeu de un picior și ai mare noroc. Urmează să faci un tratament aproape fără reacții adverse, nu o să-ți cadă părul… și, mai ales, situația pare destul de roz.

Așa și este… până în punctul în care încep să apară, unul câte unul (dacă ai noroc)… sau grupate, efectele adverse ale celor 2 medicamente.

Și nu… nu este vorba doar despre intrarea timpurie la menopauză (care ipotetic ar trebui să fie tranzitorie – si care are și părțile ei bune, de ce să nu recunoaștem) cu celebrele bufeuri. Deși, sincer vorbind, și bufeurile în sine pot să îți dea ceva bătăi de cap.

Din păcate, te poți pomeni cu un întreg cortegiu de semne și simptome, de stări și trăiri pentru care nu te-a pregătit nimeni, despre care nu te-a avertizat nimeni înainte, ca să știi să le recunoști și să te pregătești să le faci față.

Am să trec în revistă problemele de care m-am lovit eu și modul în care le-am făcut față: bufeuri și transpirații, oboseală, anxietate, iritabilitate, brain fog (ceață mentală), tulburări de memorie, lipsa concentrării, dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, dureri articulare, dureri/crampe în picioare, creștere în greutate – în parte datorată retenției de lichide, uscăciune, mâncărime și erupții tranzitorii pe piele și mucoase, subțierea părului și căderea părului, modificări la analizele de sânge (LDL colesterol și trigliceride crescute), îngroșarea mucoasei uterine până la un nivel critic care a impus efectuarea unui chiuretaj uterin.

Bufeurile, valurile de căldură și de frig și transpirațiile

Când ți-e lumea mai dragă… bam! vine un val de căldură și te zăpăcește de cap și uneori – bonus – te mai lasă și leoarcă de transpirație. După care e posibil să îți fie cam răcoare. Vara ca vara, dar când e mai frig afară nu e deloc plăcut să umbli cu hainele ude pe tine.

Câteodată simt să mi se face atât de cald că ies aburi din mine. Sunt nopți în care nu reușesc să adorm pentru că valul de căldură este urmat de transpirații, apoi de un val de frig. Mă învelesc și după 5 minute iar simt că fierb. Și o iau de la capăt.

Cel mai rău este în primele zile de după injecția de Zoladex, când pot să am și 30 de bufeuri pe zi. În rest e mai ok… intre 5 și 10 bufeuri pe zi.

Ce am făcut și chiar m-a ajutat:

Mai multe straturi de haine – ca să pot da jos repede un strat sau două când vin bufeurile.

Haine de lână – pentru că se usucă foarte repede şi izoleaza de frig chiar și atunci când devin umede. În plus, lâna ajută pielea să respire foarte bine și reglează în mod natural temperatura corpului și nu reține mirosurile neplăcute. E super să dormi cu o bluză subtire de lână când ai bufeuri noaptea. Chiar dacă transpiri, nu te trezești apoi că ți-e frig.

Pentru că îmi place ca atunci când cumpăr haine să le văd, să le pipăi, să le probez, eu îmi cumpăr de obicei haine de lână de la HipHip.ro care au și un magazin fizic în București (și încă unul în Sibiu).

Haine din bambus, mătase, in – mai ales vara și mai ales în modele cât mai vaporoase. Și atenție! Cu mânecă lungă pentru a proteja brațul de pe partea cu operația și care, după înlăturarea ganglionilor limfatici, e mai predispus la limfedem și trebuie protejat de căldură.

Tricouri, bluze, pijamale din vâscoză – sunt minunat de confortabile vara.

Eșarfe cu efect de răcire – o adevărată minune. Sunt eșarfe confecționate din amestecuri de poliester, nylon și/sau bambus care produc prin mecanisme fizice un efect de răcire (fără să fie implicate chimicale).

Eu mi-am cumpărat 2 modele care sunt super ok:

– de pe Amazon care are și etui din silicon- https://amzn.to/2XP6tDg

– de pe Emag – care vine într-o punguță de plastic cu carabină

Miniventilator portabil

E super să ai la îndemână, pe noptieră, pe birou, în poșetă, un mini ventilator care să te ajute să te răcorești oriunde te-ai afla. Dacă nu dormiți singure, cel mai bine e să găsiți un model silențios.

Puteți opta pentru un produs bun care să aibă și un design deosebit cum este modelul în formă de sticlă de parfum (13 x 7.4 x 2.3 cm și sub 200 g) de pe Amazonhttps://amzn.to/3hcVBqo

De asemenea, foarte practic, silențios și extrem de portabil (7 x 6 x 7 cm, 150g) este ventilatorul rotund pliabil pe care l-am găsit tot pe Amazonhttps://amzn.to/2UGkbpI

Un model de ventilator pliabil roz, de asemenea foarte practic și ușor de luat în geantă este acesta, tot de pe Amazon.co.ukhttps://amzn.to/2Vrj6CU

Un model interesant, deși un picuț mai mare se găsește și pe Emag. Deși e un pic mai mare decât cele de pe amazon, este portabil și încape ușor într-o geantă. În plus, are o oglinjoară pe spate – foarte folositoare pentru retușarea machiajului. Baza suport este magnetică. Îl puteți cumpăra de aici.

Am evitat posibilii declanșatori: mâncărurile condimentate, alcoolul, băuturile carbogazoase. Se spune că și cofeina ar putea fi un trigger, dar la Cafea chiar nu sunt dispusă să renunț – e ceva ce contribuie la starea mea generală de bine, inclusiv psihică.

Oboseală și brain fog, iritabilitate și schimbări de dispoziție, dureri de cap, migrene, tulburări de memorie

Dacă despre bufeuri și transpirații te avertizează mai toți medicii, despre toate aceste simptome legate, să spunem, de starea psihică, nu te prea anunță nimeni. Și chiar dacă în prospect nu apar menționate multe, ele chiar există și sunt documentate de numeroase studii, iar anumite centre de Cancer, cum ar fi cel din Ontario, Canada, le menționează în pliantele informative distribuite pacientelor împreună cu sfaturi despre cum să le faci față.

„PACIENTELE NU SUNT ÎNTOTDEAUNA LUATE ÎN SERIOS ATUNCI CÂND RAPORTEAZĂ TIPUL ACESTA DE EFECTE ADVERSE MENTALE,

ÎNSĂ ACUM PUTEM AFIRMA ÎN MOD CERT CĂ ESTE VORBA DESPRE UN SINDROM ORGANIC CĂRUIA TREBUIE SĂ-I ACORDĂM ATENȚIA CUVENITĂ”

Mark Noble

– Profesor de Genetică Biomedicală și Director al Institutului de Cercetare pentru Celule Stem și Medicină Regenerativă din cadrul Universității Rochester din New York

Dacă brain fog-ul indus de Tamoxifen este documentat de peste 15 ani la nivel mondial, recent au început să apară tot mai multe studii care documentează legătura dintre Tamoxifen și afectarea anumitor tipuri de memorie, mai ales cea verbală. Un studiu recent la care au participat printre alții dr. Christian de la Insitutul Olandez pentru Studiul Cancerului din Amsterdam și dr Victor G. Vogel, vicepreședintele Societății Americane de Cancer au documentat legătura dintre Tamoxifen și memoria verbală, afectarea anumitor procese funcționale cum ar fi abilitatea de a trece de la o parte la alta a unui proces, precum și viteza de procesare a informațiilor.

Este extrem de frustrant ca dintr-o dată să te pomenești super împrăștiată, că nu mai poți să ții minte lucruri, inclusiv că uiți de la mână pân’ la gură. Apoi îți dai seama că nu te mai poți concentra, că lucruri pe care înainte le rezolvai în 5 minute îți iau acum 20 de minute. Dacă ai un job în care muncești foarte mult cu mintea, chestia asta te poate băga în depresie… unde mai pui și efectul în sine al Tamoxifenului care îți poate induce depresie.

Lucruri care înainte nu te impresionau prea tare acum te pot scoate din minți. Faci din țânțar armăsar. Devii iritabilă din orice. Simți că te înfurii foarte repede. Simți că îți explodează capul. La mine stările astea apar mai ales în primele zile de la injecția lunară de Zoladex, odată cu o explozie de bufeuri și transpirații și cu durerile atroce de cap de tip migrenă. Bineînțeles, însoțite de grețuri și vărsături.

Lucruri care înainte nu te îngrijorau încep să te îngrijoreze. Începi să te simți ca în povestea cu drobul de sare. Anxietatea apare și dispare. Și iar apare, parcă și mai puternică.

Niciunul dintre efectele astea nu durează permanent. Vine și trece. Și îți dai seama că nu e în ordine…. Îîi dai uneori seama, de exemplu, chiar în timp ce simți îngrijorare față de ceva, sau furie, că ai o reacție exagerată, dar nu ai cum să scapi de ea.

Apoi sunt și durerile de cap care apar și dispar. Dar deja mi se par light comparate cu cele din primele zile de după injecția de Zoladex. Mai apar amețeli, din când în când, sau senzația aia ciudată de cap ușor.

Sunt momente când simți că îți pierzi interesul pentru tot. Parcă nu mai ai energie să faci nimic, să începi nimic, să rezolvi probleme nou ivite. Și aluneci ușor, fără să îți dai seama, spre depresie.

Sunt momente când vrei să spui anumite lucrui, dar nu îți ies cuvintele.

Alteori simți o nerăbdare crescândă și parcă totul se accelereaz în jurul tău și tu rămâi în urmă și simți că nu o să apuci să faci nimic. Și atunci ce rost mai are să te apuci de ceva?

Și peste toate, ca o nouă constantă în viața ta, își face loc oboseala. Obosești ușor. Din chestii banale. Încerci să te întorci la viața ta de dinainte de operație și nu reușești. Trebuie să schimbi ritmul. Trebuie să-ți adaptezi pasul în ritmul dictat de diapazonul Tamoxifenului și Zoladexului. Vrei, nu vrei… trebuie să accepți că nu deții controlul absolut asupra vieții tale. Pentru o perioadă trebuie să ții cont și de ele. De Tamoxifen și Zoladex.

Te întrebi dacă îți pierzi mințile.

Ei bine, nu! NU ÎȚI PIERZI MINȚILE! Ești doar într-o relație complicată de iubire și ură cu Tamoxifenul și Zoladexul.

Ce am făcut eu pentru ca toate problemele astea să devină mai suportabile

Mi-am spus că trebuie să fiu puternică pentru că toate neplăcerile astea au venit cu tratamentul și vor pleca odată cu el. Ideea e că trebuie să reziști, să înveți să le faci față și să îi înveți și pe cei din jurul tău să le facă față. Și pentru asta e important să împărtășești cu ei aceste trăiri, să știe ce se întâmplă cu tine și de ce.

Suplimente cu Omega 3 – DHA

Am observat o ameliorare considerabilă a simptomelor, mai ales brain fog și dureri de cap după ce am luat suplimente cu Omega 3 – DHA. Astea le iau a la long. Dacă le întrerup cad iar în fântâna ceții mentale și a lipsei de concentrare și nu îmi place deloc. Și, după o vreme, apar iar durerile de cap, mai ales în primele zile de după injecția de Zoladex.

Omega 3 sunt acizi grasi esentiali, polinesaturati de care organismul are nevoie pentru ca metabolismul să funcționeze. Au un important rol anti-inflamator în organism. Principalii acizi Omega 3 sunt: EPA, DHA și ALA.

Este important ca suplimentul să aibă mai mult DHA, nu EPA. DHA este cel care are efecte benefice asupra creierului și are un efect mai pregnant asupra scăderii nivelului de trigliceride și colesterol. Care este foarte folositor, mai ales dacă vă numărați printre ghinionistele cărora tamoxifenul le joacă și festa cu grăsimile din sânge, cum e și cazul meu.

Bineînțeles, încerc să am și un aport de Omega 3 și din alimentație (mai ales din sardine, fructe de mare, semințe de in), însă, din păcate, acest aport nu se dovedește a fi suficient și este nevoie să suplimentez.

Suplimentul meu preferat, ultimul pe care l-am descoperit, este VitaDHA 1000. Este produs în Italia (U.g.a. Nutraceuticals) și are gust de lămâie (datorită uleiului de lămâie pe care îl conține). Nu are absolut deloc gust de pește. deși omega este extras din ulei de pește. Eu îl iau de pe Amazon – https://amzn.to/2GprEG2

Suplimentul meu preferat, cu care mă înțeleg cel mai bine – mi se pare cel mai eficient, efectele apar foarte repede și chiar nu îți lasă gust de pește în gură este DHA de la Nordic Naturals care conține per doză 960 mg DHA și 410 mg EPA – https://amzn.to/37pX0Fo

Iau acest supliment de pe Amazon.co.uk pentru că în Romania nu se găsește. De fapt, în România se găsesc extrem de puține și extrem de rar suplimente Omega 3 cu cantitate mai mare de DHA. Tot de pe Amazon.co.uk îmi mai iau și Super DHA de la Carslon atunci când nu găsesc Nordic Naturals – https://amzn.to/2XWfomd

În România există DHA 500 de la Now Foods pe care l-aș plasa pe locul 3 după DHA de la Nordic Naturals și de la Carlson pe o scară a eficienței. Îl puteți cumpăra de pe Emag.

Suplimente cu Magneziu

În cazul meu Magneziul are efect mai ales reducând nivelul de anxietate și iritabilitate. Mă ajută și cu durerile de cap – apar mai rar când iau magneziu. Se spune că cele mai eficiente sunt formele citrat de magneziu și glicinat de magneziu. La mine, cel mai bine funcționează forma glicinat de magneziu care în România, iar, nu se prea găsește. Singurul magneziu glicinat pe care l-am găsit în România este cel importat de Secom, marca KAL, însă are cam mulți excipienți.

Eu folosesc Magneziu glicinat de la Pure Encapsulations și îl cumpăr de pe Amazon.co.uk – https://amzn.to/3cZbnBR

Ședințe de mindfulness, relaxare prin vizualizare și yoga pentru paciente cu cancer de sân

Am descoperit recent o adevărată comoară pe site-ul / youtube-ul fundației britanice Breast Cancer Heaven.

Pe site-ul sau youtube-ul lor au o serie de ghiduri/ateliere online gândite special pentru pacientele cu Cancer la sân.

Ședința de yoga – pe mine mă liniștește și mă încarcă cu energie pozitivă. În același timp simt că îmi activează și îmi relaxează corpul. Mi-aș dori să găsesc ore organizate și în România special pentru femeile cu cancer de sân.

Ședința de relaxare și vizualizarehttps://www.breastcancerhaven.org.uk/relaxation-and-visualisation

La mine această ședință are un efect calmant și relaxant. De asemenea, mă încarcă cu energie pozitivă. Și mă ajută să mă simt mai odihnită. Mi-am propus să caut și la noi în țară psihoterapeuți care oferă acest tip de terapie.

Ședința de Mindfulnesshttps://www.breastcancerhaven.org.uk/audio-mindfulness-meditation-for-health-and-wellbeing

Mindfulness înseamnă de fapt să conștientizezi gândurile, emoțiile, senzațiile corporale și ceea ce te înconjoară. Înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca, fără a le clasifica în „bune” sau „rele”.

Cu ajutorul mindfulness-ului ne concentrăm gândurile în mod voit asupra prezentului.

Prin mindulness ne construim niște ancore la care să revenim când gândurile ne zboară departe sau când vrem să depășim momente dificile.

Mi-am propus să caut și la noi în țară psihoterapeuți care oferă acest tip de terapie.

Alte resurse pentru Mindfulness pe care le recomand:

Dureri, crampe în picioare și dureri la articulații

La câteva luni de la începerea tratamentului mi s-a întâmplat ceva ciudat… dintr-o dată nu mai puteam să cobor scările. Adică… mă pomeneam după 2-3 trepte că atunci când pășeam ca să cobor simțeam niște dureri oribile la nivelul genuchilor și gambelor. Dureri groaznice care efectiv mă blocau în loc. Am pățit-o prima dată acasă, apoi la teatru… Am făcut un mic research pe internet și printre mai multe paciente care urmau același tratament și am descoperit că e o problemă cu care se confruntă mai multă lume care ia acest tratament.

Apoi se întâmplă, mai ales în primele zile de la injecția de Zoladex, să simt dureri ascuțite în picioare, ca și cum cineva ar înfige un cuțit.

De mai multe ori într-o lună simt că mă dor articulațiile. Nu mereu aceeași articulație. Mai ales genunchii și articulațiile de la degetul mare de la mână.

Ce am făcut eu și a funcționat:

Vitamina D spray

Mi-am adus aminte de o analiză care îmi ieșise prost înainte de operație – vitamina D. Valoarea ei era pe undeva pe la 13, când minimul este de 30 și valoarea optimă 50. Am vorbit cu medicul, am mai făcut și eu un mic reasearch și am început să iau vitamina D. Problema este că pastilele și picăturile nu aveau niciun efect… Nu reușeam să creștem nivelul de vitamina D nici măcar până la valoarea minimă normală.

În cele din urmă am găsit pe Amazon Vitamina D Spray care se aplică sublingual. După o lună de folosire zilnică valoarea Vitaminei D a început să urce în sfârșit. După 3 luni de tratament au început să se rărească atacurile dureroase la coborâtul scărilor, iar acum am vreo 6 luni de când nu am mai avut un astfel de atac. Iau în continuare vitamina D și o monitorizez la fiecare 3 luni.

De asemenea, s-au rărit și durerile articulare și durerile din picioare, mai ales în perioadele când luam și Magneziu glicinat. Însă tot apar în primele zile de după injecția de Zoladex.

Eu folosesc Vitamina D – Better You Dlux 3000 Vitamin D Oral Spray și o cumpăram de pe Amazon.co.uk – https://amzn.to/3cYBn0i

De puțin timp a apărut și în România – la Rangali Bioshop (au si magazin fizic în zona Piața Romană în București).

Magneziu glicinat

Magneziul m-a ajutat la rărirea durerilor articulare și a durerilor din picioare. Face mai suportabile zilele de după injecția cu Zoladex.

Subțierea și căderea părului

Cam la vreo 8 luni de la începerea tratamentului am observat că părul meu se subțiase vizibil. Nu m-am îngrijorat prea tare. M-am gândit că trec printr-o perioadă stresantă și aia e… se mai întâmplă. Am avut grijă să folosesc produse cât mai blânde și să nu mă vopsesc.

La un an și jumătate de la începerea tratamentului, adică prin aprilie anul acesta, am început să observ că peste tot prin casă, pe jos, erau o grămadă de fire de păr…. părul meu. Dimineața pe chiuvetă, în perie. În cadă după ce făceam baie sau duș. Din ce în ce mai mult păr pe perie. Îmi treceam mâna prin păr și rămâneam cu fire de păr în mâna. Chestia asta pe mine m-a cam zgâlțâit un pic la capitolul imagine și self-esteem. Și extra bonus… au început să-mi apară fire de păr alb.

Întotdeauna mi-a plăcut părul lung și mi-am dorit să îl am așa. Probabil sechele din copilărie când mama insista să mi-l tundă mai tot timpul :-). Normal că mi-am dat seama să primul pas era să îl scurtez și apoi să încerc un tratament cu șampon și loțiune.

Mi-am luat inima în dinți și m-am dus la salon – la Avangarde, că tot lucrez cu ei de 2 ani de la premiera Magnolii de Oțel, unde Cristina Scrisu, o foarte talentată hairstylistă din echipa Wella mi-a propus o tunsoare care să nu fie foarte scurtă și care, fără să fie nevoie de produse și tehnici de styling, să facă părul să arate normal 🙂 Am plecat super încântată de la salon. Și chiar a avut dreptate – nu e nevoie decât să îmi trec degetele prin păr și se aranjează singur.

Mi-am luat apoi un șampon tratament cu gălbenele bio, marca Alkmene și mă înțeleg foarte bine cu el. Îl puteți găsi și pe Emag.

Mi-am luat și balsamul tratament cu gălbenele bio Alkmene și mă înțeleg foarte bine și cu el. Părul este mătăsos, dar nu pleoștit după spălat. Și lucește frumos. Și pe acesta l-am luat tot de pe Emag.

Unul dintre motivele pentru care am luat acest set de șampon și balsam este că ele conțin vitamina C, iar din ce am citit Vitamina C este foarte eficientă pentru tipul acesta de cădere de păr. De asemenea, îmi place că nu conțin o groază de chimicale ca șampoanele dermatocosmetice împotriva căderii părului (cum ar fi Dercos, Ducray, Vichy) – deși, dacă la un moment dat nu va mai funcționa această combinație, următorul pas va fi să apelez, cel mai probabil, la combinația de șampon Ducray Anaphase+ contra căderii părului și balsamul Ducray Anaphase+ contra căderii părului.

În fiecare zi dau pe păr cu Loțiune ACM Novophane contra căderii părului care, de asemenea, are vitamina C. Cam îmbâcsește părul, dar în combinație cu șamponul și balsamul Alkmene a dat rezultate vizibile la 7-8 zile de la prima folosire. Eu am cumpărat-o de pe Emag.

Pentru a masa mai bine balsamul în păr mi-am luat o perie de silicon foarte practică cu țepi moi. O puteți găsi în diverse magazine, dar și online pe Emag.

Tratamentul mi-l aplic cu ajutorul pieptănului din carbon de la Morroccan Oil pe care îl folosesc și să mă pieptăn după ce mă spăl pe cap. Îmi place foarte mult și îl prefer altor variante mai ieftine pentru că nu electrizează părul și nu zgârie pielea capului. Și, nu în ultimul rând, pentru că se simte foarte bine în mână. Și pe acesta mi l-am luat odată cu peria de silicon de pe Emag.

La o săptămână de la începerea acestui tratament am constatat că rămâne mai puțin păr în perie și parcă nu mai e atât de mult păr peste tot prin casă.

Creștere în greutate

Creșterea în greutate este al doilea lucru pe care îl menționează doctorii când îți vorbesc despre posibilele efecte adverse la tratamentul cu Tamoxifen și Zoladex.

Și de obicei tu nu îl iei în seamă pentru că te gândești că nu ți se va întâmpla ție pentru că nu faci excese alimentare, mănânci cât de cât echilibrat mâncare cât se poate de naturală, fără fast food și alte alea.

Până într-o zi când… îți dai seama că ai luat ceva proporții. Îți dai seama că în ultimele luni ți-ai cumpărat câteva haine noi pentru că în unele din cele vechi nu mai intrai… Normal că în cele largi sau elastice intrai, dar în cele mai pe corp așa nu prea. Stai și te gândești, analizezi dieta, modul de viață și… nu înțelegi. Pentru că ai mâncat chiar mai sănătos și mai echilibrat ca înainte de operație când nu luai niciun gram în greutate. Hmmm….

Apoi mai citești, mai vorbești cu alte persoane care au trecut prin asta și realizezi că de slăbit substanțial cât ești sub tratament nu prea ai cum. Dar poți să limitezi luatul în greutate cât de cât.

Ce am făcut eu și se pare că funcționează 🙂

Echilibrarea florei intestinale și Dietă antiinflamatorie

Primul pas pe care l-am făcut a fost să încerc echilibrarea florei intestinale, care ca prim semn vizibil mi-a adus dispariția balonării și subțierea taliei prin dezumflarea burții. Apoi am început să simt că am mai multă energie.

În intestin există 2 tipuri de bacterii:

 • Bacteriile „rele”, flora de putrefacție – cele care produc iritarea pereților intestinali și dezvoltarea intestinului permeabil (leaky gut), și care cresc absorbția în organism a acizilor grași care ulterior se vor transforma în depozite de grăsime. În același timp crește și absorția de toxine. Și se poate întâpla să treacă și molecule de gluten care în mod normal nu ar intra așa în sânge… și se poate dezvolta intoleranța la gluten.
 • Bacteriile „bune”, flora de fermentație- care au și rol antiinflamator. Ele interacționează cu acizii biliari și pot reduce absorbția intestinală a grasimilor din alimentație. 

Ideea este să scădem procentul de bacterii rele în favoarea celor bune.

Smoothie-uri

Am înlocuit masa de dimineață cu un smoothie în care pun:

 • în jumătate de cană frunze verzi – frunze de baby spanac de obicei (frunzele verzi scad nivelul de inflamație în corp)
 • fructe – 1 banană, un măr și o pară sau piersică sau ananans sau coacăze sau căpșune sau alte fructe de sezon
 • cateva nuci caju sau nuci obișnuite sau alune sau semințe chia sau semințe de dovleac
 • iaurt sau sana sau chefir
 • apă

Este foarte gustos și sățios.

Câteodată îmi prepar și după amiază un smoothie cu avocado, apio, roșie, usturoi, ceapă, iaut și apă și un pic mic de sare.

Dacă mi se face poftă de un frappe, îmi prepar un smoothie delicios cu banană congelată, lapte de migdale și 1 linguriță de pudră de carob.

Cât mai multe preparate naturale neprocesate termic

De exemplu dacă fac cartofi normali sau dulci la cuptor le prepar un sos tip guacamole cu avocado, roșie, ceapă, usturoi și un praf de sare. Sau înlocuiesc gustarea de după-amiază cu un smoothie de legume.

Inulină

M-am obișnuit să adaug în smoothie în fiecare dimineață o linguriță de inulină din agave. Eu folosesc Inulina din agave ecologică de la Pronat.

Inulina este de fapt o fibră solubilă care, odată ajunsă în intenstin, acționează ca Prebiotic, ajutând la hrănirea și sporirea numărului de bacterii bune din tractul nostru digestiv. În afară de rolul prebiotic, inulina are rol și în reglarea glicemiei, în scăderea grutății și în reducerea depozitelor de grăsimi.

Reducerea consumului de carne și a lactatelor nefermentate

Carnea, mai ales carnea roșie are ca efect creșterea numărului de bacterii „rele” din intestin, iar lactatele nefermentare sunt pro-inflamatorii.

Consum de iaurt, kefir sau sana – zilnic

Suplimente cu probiotice

În principal folosesc 3 tipuri de probiotice, prin rotație, în funcție de cum mă simt și cu ce mă confrunt la momentul respectiv.

 • Dacă simt că alunec ușor spre depresie sau sunt într-o perioadă în care am de furcă cu schimbările dese de dispoziție, sau simt că îmi crește nivelul de anxietate iau Probiotice Jarro-Dophilus Mood  care au în plus GABA (acid gama-aminobutiric) – unul dintre principalii neurotransmițători cu activitate inhibitorie (relaxantă) ce intervine în echilibrarea manifestărilor de naturaă emoțională, promovează capacitatea de adaptare a organismului la stres și contribuie la inducerea calmului și a relaxării.
 • Al treilea supliment pe care îl folosesc atunci când nu folosesc niciunul dintre suplimentele de mai sus este Jarro-Dophilus EPS.

Piele și mucoase uscate, mâncărimi

Nimeni nu m-a prevenit cu privire la acest efect care a început să apară la mai puțin de o lună de la începerea tratamentului.

Am încercat multe creme până când am ajuns la câteva care chiar au efect. Dacă asupra uscăciunii pielii au efect mai multe, fără să producă iritații, asupra mâncărimilor sunt puține cele care au efect.

Cel mai frustant, cred, este atunci când simt mâncărimi pe sânul cu implant – pentru că nici măcar nu pot să mă scarpin. Și e o senzație foarte ciudată, pentru că pe acel sân am zone în care nu simt dacă pun degetele pe piele…dar mâncărimea aia din interior o simt.

Cea mai bună cremă pentru mine este Unguentul Epaderm pe care mi-l iau de pa Amazon.co.ukhttps://amzn.to/3e15lC9

Cel mai mult la acest unguent îmi place faptul că funcționează!!!! Pe orice zonă din corp – rezolvă rapid orice uscăciune și orice mâncărime. Am folosit crema asta inclusiv în zona intimă, dar și pe sânul reconstruit cu implant și a funcționat foarte bine.

În al doilea rând îmi place că nu are o groază de ingrediente și poate fi folosită inclusiv la bebeluși. Și nu are steroizi. De obicei cremele anti mâncărimi au și corticosteroizi.

Ce nu îmi place este că nu o pot cumpăra din România pentru că uneori are restricții de trimitere în România de pe Amazon.

Se poate folosi inclusiv pe post de săpun, gel de dus când ai zone sensibile pe piele. E un adevărat Life Saver.

Pentru acele cazuri când rămân fără Epaderm unguent, sau când trebuie să îl drămuiesc pentru că e pe terminate și nu am perspective de a-l cumpăra din nou, mai folosesc:

Crema E45 Eczema Repair – are și ea efect bun pe pielea uscată și reduce mâncărimile. Nici pe asta nu am găsit-o în România și o iau de pe Amazon.co.uk https://amzn.to/2Y2lK3m

Crema E45 simplă – nu este atât de eficientă ca E45 Eczema Repair, dar funcționează și ea. Are avantajul că se poate cumpăra și din România.

De pe Amazon.co.uk o cumpăr de aici – https://amzn.to/3cWasSE

Din România o cumpăr de pe Emag.

Pentru zona intimă folosesc și sunt foarte eficiente:

Când mă spăl folosesc geluri de duș cât mai blânde cu pielea, fără o grămadă de chimicale.

În ceea ce privește gelurile de duș, ideal este să alegi unele fără prea multe ingrediente și chimicale. Eu îl folosesc pe cel pe care îl foloseam pentru băiețelul meu încă din primele zile de viață și care mi se pare foarte blând cu pielea – Loțiunea de curățare și șampon cu gălbenele Baby de la Weleda.

Acest gel de duș are în componență extracte de gălbenele, ulei de susan și ulei de migdale.

Ca să mai alternez, foloses unul dintre aceste 2 produse de la Roge Cavailles:

Foarte utilă pentru spălat este o perie de baie cu peri moi care poate fi folosită și pentru masaj. Eu am descoperit o perie extrem de practică la care se poate detașa capul care este prevăzut și cu o bandă de prindere. Am cumpărat-o de pe periipentrupar.ro

Trigliceride și Colesterol LDL crescute

Când vine rezultatul analizelor trimestriale vine și ora adevărului… Înainte de începerea tratamentului cu Tamoxifen și Zoladex profilul meu lipidic era ok.

Dupa Tamoxifen și Zoladex a început să se bramburească total prin creșterea valorilor Trigliceridelor și colesterolului LDL (colesterolul rău) și VLDL și reducerea valorii colesterolului HDL (colesterolul bun). Asta în ciuda faptului că dieta mea este a fost mult mai echilibrată după începerea tratamentului, prevenită fiind asupra eventualului surplus în greutate. Singurul lucru care pare să aibă oarece efect este suplimentul cu Omega 3 DHA. Momentan toate valorile mele sunt borderline crescut. Nu cred că vor ajunge la normal în timpul tratamentului, dar măcar să se mențină pe palierul ăsta de borderline. Nu de alta, dar constituie factori de risc pentru accidente vasculare cerebrale și eu am un istoric de accident ischemic tranzitor în timpul sarcinii (atunci a fost o trombofilie indusă de sarcină).

Îngroșarea mucoasei uterine

Al treilea lucru menționat de oncolog atunci când mi-a prescris tratamentul cu Tamoxifen și Zoladex, după faza cu bufeurile și luatul în greutate, a fost faptul că în rare cazuri Tamoxifenul poate determina îngroșarea mucoasei endometriale și cancer uterin. Și că trebuie să urmărim îndeaproape mucoasa uterină prin ecografii transvaginale.

Și așa am făcut, cu sfințenie… Am pornit de la 3mm. În câteva luni a ajuns la 5 mm, apoi la 7 mm la un an de la începerea tratamentului a ajuns la 9,5mm. Acolo medicul a spus stop joc și am făcut un chiuretaj biopsic. Chiar înainte de declanșarea crizei coronavirusului. M-au tergiversat cu rezultatele și când le-am primit (după o lună!!!!! deși fuseseră gata în câteva zile și eu îi rugam aproape zilnic să îmi trimită rezultatele, iar ei spuneau că nu le au. Unde s-a întâmplat asta? La Medicover)… Când le-am primit nu am putut să merg la medic cu ele din motive de… Coronavirus.

Și culmea… rezultatul a fost că analiza nu era concludentă și că trebuia repetat chiuretajul biopsic!

Așa că momentan sunt în stand by. Zilele acestea urmează să merg din nou la oncolog și vedem ce va urma…

 Actualizare: Am mers la oncolog și mi-a recomandat să fac un nou chiuretaj biopsic.

Am scriu un articol în care am descris experiența celor 2 chiuretaje biopsice prin care am trecut. Îl puteți citi >> Aici — > De la Tamoxifen la Chiuretaj Biopsic x2

Din păcate, a venit la un moment dat și clipa în care mi s-a spus că va trebui să aleg: Tamoxifen + Histerectomie sau Inhibitor de aromatază + Zoladex. Mucoasa uterină se tot îngroșa, lipidele creșteau în continuare…

Am scris 2 articole și legat de această alegere și vă învit, cu drag, să le citiți. Poate la un moment dat vă vor fi de ajutor în pregătirea listelor de întrebări pentru medici sau în luarea unei decizii.

13 COMENTARII

 1. Am gasit fiarte interesant si de mare ajutor articolul tau. Multumesc mult pentru exempluficarea tratamentelor alternative pe care le urmezi. As adauga doar ca eu iau Magneziu lichid, care se absoarbe instantaneu, si mai iau 2 capsule de spurulina si o capsula de turmeric cu vitamina D pe zi si ma uleiez chuar si de 2 ori pe zi cu un amestec de uleiuri esentiale care ajuta la ameliorarea durerilor resimtite in timpul si dupa traramentul chimoterapeutic.

 2. Buna! Am si eu reactii adverse de la zoladex, printre care si cresterea nivelului de calciu seric din sange. Oncologul nu pare sa fie deranjat de asta, dar eu sunt infricosata de orice nivel modificat al analizelor, mai ales ca am ramas si cu o leucopenie severa dupa radioterapie.
  Multa sanatate iti doresc!

 3. Bună, am făcut și eu tratament cu zoladex și tamoxifen timp de 5ani după care oncologul meu mi-a scos zoladexul și mi-a înlocuit tamoxifenu cu anastrozol. Aș vrea să știu după cît timp vine menstruația?

 4. Buna!
  Sunt noua in „breasla” si vreau sa multumesc pentru tot ce ne impartasesti cu articolele tale. Abia am inceput tratamentul cu Tamoxifen, nu stiu ce ma asteapta si in cat timp vor aparea reactiile. Am mastectomie bilaterala cu reconstructie imediata, au trecut 6 saptamani de la operatie si ma gandesc cu frica la tot ceea ce am de parcurs in continuare. In ceea ce priveste echipa medicala care m-a operat si ma vede in continuare, pot sa spun ca sunt niste oameni minunati,( asta poate ajuta si pe altcineva).
  Sanatate multa si mult succes in tot ceea ce faci!

 5. Interesant tot ce ați scris si in același timp adevarat , multe trecem prin asa ceva dar din pacate toate rămân doar în sufletul nostru în cele mai multe cazuri si o parte din noi mai impartasim cu prietene, sot, doctor căre oricum se face ca te ascultă si da din umeri. Acest lucru ar trebui să îl facă medicii să întrebe pacientii si sa învete de la fiecare câte ceva pentru a ne putea „sfatui”când le spunem câte ceva. Multă sănătate va doresc ❤️.

 6. Am fost diagnosticata în 1999 în feb 2000 m-am operat. Am făcut chimioterapie, radioterapie și 5 ani tamozifen.Acum după aproape 23 de ani am lifoefem și am cautat și am găsit pe tel.prospectul la tamoxifen. Am un sertar plin cu fel de investigații, ecografii,ct, rmn,analize etc.,dar nimeni nu mi-a dat tratament, sau sa îmi spună ca toate bolile le am de la tamoxifen. De la medicul de familie am luat medicamente pentru tensiune, pentru dureri iar din proprie inițiativa am făcut drenaj limfatic dar fără succes.Am avut o farmaciști care îmi făcea o crema pt mina dar după un timp am renunțat pentru ca la 2-3 luni făceam erizipel am luat la antibiotice de nu mai spun. Acum am antibiotic în casa pentru orice eventualitate. Din 2019.03 și pina în 2022.11, nu am mai fost la niciun oncolog, pentru ca cea la care eram s-a speriat de covit și s-a pensionat, pe nimeni nu a tnteresat singura am găsit alt medic. Ca sa va spun ca fostul medic ma chema la control odată pe an îmi punea 5 trimiteri în brate și nu o interesa dacă pot face consultațiile, altele nu mai dădea. Din 2022 am făcut datorita medicului din prezent doua CT, un PETCT, analize medicale, colonoscopie ma cheamă la consult la 6 luni. Tot datorita acestui medic am facut după aproape 22 de ani primul chirutaj bioseptc. Deci am toate reacțiile alergice pe care le-a dat tratamentele făcute imediat după operatie. Am uitat sa va spun de ce am facut limfedem. Cind m-am operat aveam copii în cls.xii un soț care nu făcea nimic în casa iar după un an și 6 luni mi-a luat pensia gr.II și a trebuit sa merg la munca. Sunt contabila.

 7. buna….sun Anamaria, azi am facut prima sedinta de radio. mi s0a scris Tamoxifen si ceva injectie nu mi ami amintesc cum se cheama. am citit ce ati scris si sunt ingrozita. oncoloaga m-a fusarit groaznic si vreau sa schimb. dupa prima injectie ma simt ciudat cu usoare amorteli in bratul drept. la mine a fost sector, nu masectomie. imi este extrem de frica sa iau tratamentul. mai ales ca lucrez fizic ca menajera in afara tarii. daca nu-l iau…ce se poate inatmpla? am inteles ca s-a scos din san cu marja buna de eroare. va rog mult, ajutati-ma cu un sfat….am 45 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17 + 12 =