Eu-Si-Cancerul-Tensiunea-Arteriala-Omron

După experiența cu accidentul vascular și pentru că simptomele pe care le-am avut în ziua de dinaintea accidentului (stare de tensiune, puls foarte rapid și neregulat, durere de cap uneori atroce) se repetă cam în fiecare lună în prima săptămână după injecția de Zoladex, am decis să realizez o monitorizare a tensiunii și pulsului pe o perioadă de 3 luni ca să văd și eu cam ce se întâmplă pe partea asta, de cardiovascular.

M-am hotărât să îmi măsor tensiunea și pulsul zilnic, timp de 3 luni. În fiecare zi măsor tensiunea arterială dimineața și seara + în momente în care mă simt rău.

Am demarat deja operațiunea 🙂 cu o documentare serioasă în prealabil.

Și m-am gândit că ar fi util să strâng toate informațiile legate despre cum să îți iei corect tensiunea într-un articol.

Alegerea tensiometrului

Prima întrebare este: Ce fel de tensiometru?

De braț sau de încheietură?

Mai multe surse de încredere, între care și American Heart Association, Harvard Medical School sau Clinica Mayo recomandă pentru monitorizarea de acasă folosirea tensiometrelor de braț pe motiv că sunt mult mai acurate decât cele de încheietură.

Motivul pentru care tensiometrele de braț sunt mai precise decât cele de încheietură este că artera radiala de la încheietura mâinii este mai ingusta decât artera brahială de la nivelul bratului.

Astfel, pentru monitorizare se preferă tensiometrele de braț, cele de încheietură fiind folosite pentru determinări rapide în scop informativ.

Alegerea mărcii și modelului

Am intrat pe site-ul asociației non-profit Dabl Educational Trust să văd date despre fiabilitatea diverselor mărci și modele de tensiometre. De ce pe acest site? Pentru că este recomandat de multe Asociații Naționale de Cardiologi care își bazează la rândul lor recomandările pe informațiile oferite acolo.

Vă las link-ul către lista de tensiometre de braț testate de ei și rezultatele testelor:  http://www.dableducational.org/sphygmomanometers/devices_2_sbpm.html#ArmTable

Eu am ales Omron pentru că marca mi-a inspirat foarte mare încredere. Am citit mai multe review-uri pe net (Amazon, Consumer Reports, diverse site-uri de la noi) și așa practic m-am decis la marcă. Plus că am acasă, de când eram gravidă, un nebulizator Omron pe care îl folosesc cu succes și în zilele noastre.

Sincer, am scris firmei mamă Omron și le-am explicat ce vreau să fac și i-am rugat să îmi recomande cel mai potrivit model în acest scop. Mi-au dat mai multe recomandări și m-au sfătuit să iau legătura cu reprezentnța Omron din România, firma Medco pentru că nu în toate țările sunt disponibile toate modelele.

La MedCo am dat peste o doamnă foarte drăguță și amabilă care mi-a recomandat – având în vedere tensiunea oscilantă, aritmiile, accidentul vascular recent, precum și intenția mea de a realiza un jurnal electronic pe termen lung cu monitorizarea tensiunii – un tensiometru electronic cu detectare Afib (fibrilatie atriala). Iar ca model OMRON M7 Intelli IT, un model care a fost recent lansat oficial și în România.

Detectarea fibrilației este foarte importantă prin legătura pe care o are fibrilația cu accidentul vascular, ca factor major de risc.

O să scriu în continuare sfaturile pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă, după care voi reveni cu informații despre ce înseamnă numerele care apar pe aparat când citește tensiunea, care sunt valorile ok și care ar trebui să ne îngrijoreze, precum și cu impresiile mele după o săptămână de folosire a acestui model de tensiometru .

Ghid pentru Măsurarea Corectă a Tensiunii Arteriale acasă

Când măsurăm tensiunea arterială:

Tensiunea arterială se recomandă a se măsura de 2 ori pe zi, preferabil la aceleași ore în fiecare zi:

Dimineața:

    • Nu chiar imediat la trezire, ci la o perioadă de 30 de minute după ce ne-am sculat
    • Înainte de a mânca și de a lua orice fel de pastilă
    • Înainte de a face orice fel de exerciții fizice
  • Seara

Cu 30 de minute înainte de a măsura tensiunea aterială:

  • Nu mâncam
  • Nu consumăm cafea
  • Nu consumăm alcool
  • Nu facem baie sau duș
  • Nu fumăm
  • Mergem la toaletă ca să ne golim vezica – vezica plină duce la valori crescute ale tensiunii arteriale cu până la 10 mmHg

Cu 5 minute înainte de a măsura tensiunea arterială:

  • Stăm liniștite, așezate într-o poziție confortabilă, cu tălpile pe podea
  • Nu încrucișăm picioarele și/sau gleznele
  • Rezemăm confortabil spatele
  • Ne relaxăm și încercăm să nu ne gândim la lucruri stresante

Chiar înainte de a apăsa pe buton și a ne măsura efectiv tensiunea arterială:

  • Ne asigurăm că luăm mereu tensiunea la același braț, cu excepția primei dăți când luăm tensiunea. Atunci o luăm la ambele brațe (dacă este posibil) pentru a vedea dacă există diferențe. Dacă există diferențe, se va lua mereu la brațul cu valori mai mari ale tensiunii. Dacă nu există diferențe, se ia de obicei la mâna stângă. Dacă sunteți operate la sân pe partea stângă cu ganglioni scoși, veți lua tensiunea pe partea dreaptă. Eu, având operația de mastectomie pe partea dreaptă, o iau mereu pe stânga.
  • Ne asigurăm că mâna la care luăm tensiunea este așezată într-o poziție confortabilă și cu palma în sus pe masă, birou, brațul scaunului, pe o pernă… astfel încât cotul să fie, aproximativ, la nivelul inimii.
  • Înfășurăm manșeta tensiometrului în jurul brațului, la 2 cm de plica cotului.
  • Manșeta se pune direct pe piele. Cel mai bine este să stați în maiou sau tricoiu, sau să vă scoateți mâna din mânecă pentru că dacă rulați mâneca în sus, pe braț, poate crea presiune și altera măsurătoarea.
  • Manșeta tensiometrului trebuie să acopere 80% din braț (există diverse mărimi de manșete la tensiometre, dar în cele mai multe dintre cazuri se potrivesc cele standard).
  • Manșeta trebuie pusă nici prea strânsă, nici prea largă. La manșetele clasice ideal este să fie strânsă cât să lase un deget să intre intre piele și manșetă. Manșetele preformate (circulare, tari care vin ca o mânecă) se pun în jurul brațului cât să fie în contact cu pielea peste tot.
  • Furtunul care iese din manșetă trebuie să treacă de-a antebrațului, me mijlocul acestuia.

În timpul măsurătorii:

  • Nu vorbim
  • Nu ne mișcăm

Imediat după măsurătoare:

  • Se recomandă să așteptăm cu manșeta pe braț 1-3 minute și să facem o a doua măsurătoare
  • Dacă între rezultatul primei măsurători și al celei de a doua există o diferență mai mare de 5 mmHg, se repetă măsurătoarea.

Acestea sunt regulile generale de la care, bineînțeles că există și excepții.

De exemplu, dacă dimineața ne simțim foarte amețite când ne dăm jos din pat, se recomandă să măsurăm odată cât suntem întinse pe pat și a doua oară când suntem în picioare pentru a vedea dacă nu cumva ne confruntăm cu hipotensiune ortostatică.

Ce înseamnă valorile afișate pe ecranul tensiometrului

Tensiunea arterială este o măsură a presiunii exercitate de sânge pe pereții arterelor. Ea se modifică în mod constant pe parcursul unui ciclu cardiac.

Tensiunea se înregistrează ca milimetri coloană de mercur (mmHg) datorită vechilor intrumente de măsurat tensiunea, sfigmomanometrele, care foloseau o coloană de sticlă umplută cu mercur și care avea marcate pe ea gradații în milimetri.

Coloana de sticlă era conectată la manșetă, iar mercurul urca și cobora în coloană după cum se umfla sau se dezumfla manșeta.

Deși aparatele cu mercur sunt considerate un gold-standard pentru măsurarea tensiunii arteriale, în zilele noastre se folosesc la scară largă o gamă variată de aparate fără mercur. Deși manometrele cu arc și monitoarele digitale nu folosesc mercur, s-a menținut unitatea de măsură în mmHg.

Majoritatea tensiometrelor de pe piață folosesc metoda oscilometrică pentru determinarea tensiunii, prin care mișcările sângelui sunt convertite în semnal digital care este apoi prelucrat prin aplicarea unor algoritmi care conduc la afișarea valorilor de pe ecranul aparatului.

Primul număr – Tensiunea Sistolică

Primul număr afișat pe ecran, tensiunea sistolica sau tensiunea mare cum i se mai zice popular, reprezintă nivelul presiunii în artere în sistolă, adică atunci când inima se contractă și pompeaza sange.

La fiecare bătaie, inima se contractă și sângele este împins în artere, presiunea din acestea crescând temporar.

Al doilea număr – Tensiunea Diastolică

Al doilea număr afișat pe ecran, tensiunea disatolică sau tensiunea mică cum i se mai zice popular, reprezintă nivelul presiunii în artere în intervalul dintre bătăile inimiii adică în diastolă, atunci când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge.

Cum interpretăm valorile Tensiunii Arteriale de pe ecranul tensiometrului

Conform standardelor publicate în 2017 American College of Cardiology și de American Heart Association, valorile tensiunii sunt clasificate după cum urmează:

Tensiune Sistolică

(prima valoare)

Și/Sau Tensiune Diastolică

(a doua valoare)

Clasificare
sub 120 și sub 80 Tensiune Arterială Normală
120 – 129 și sub 80 Tensiune Arterială Crescută
130 – 139 sau 80 – 89 HiperTensiune Arterială

Stadiul I

140 sau mai mare de 140 sau 90 sau mai mare de 90 HiperTensiune Arterială

Stadiul II

peste 180 și / sau peste 120 Criză Hipertensivă

Măsuri care se iau în diferitele stadii

Tensiune Arterială Crescută

  • Modificări ale stilului de viață:
    • Scădere în greutate, în caz de supraponderabilitate sau obezitate
    • Reducerea sării din dietă
    • Consum crescut de fructe și legume
    • Mișcare, exerciții fizice în mod regulat
    • Consum moderat de alcool
    • Renunțare la fumat
  • De obicei, în lipsa altor probleme de sănătate medicii nu recomandă medicație în acest stadiu

Hipertensiune Arterială Stadiul I

  • Modificări ale stilului de viață: – ca mai sus
  • De obicei, în lipsa altor probleme de sănătate medicii nu recomandă medicație în acest stadiu.
  • În cazul unui risc cardiovascular* de peste 10%, de obicei medicii recomandă medicație.

Hipertensiune Arterială Stadiul II

  • Modificări ale stilului de viață: – ca mai sus
  • Medicii prescriu medicație.
  • Criză Hipertensivă

    • Consultați de urgență medicul!!!

*Puteți să vă calculați Riscul Cardiovascular în mod gratuit accesând acest link www.cvriskcalculator.com

 Va trebui să știți valorile următoarelor analize de sânge: Colesterol Total și HDL Colesterol, precum și valorile tensiunii arteriale pe care le aveți în mod obișnuit.

Calculatorul din pagina amintită mai sus calculează riscul de a dezvolta o boală de inimă sau un accident vascular în următorii 10 ani. Acest risc este luat în calcul la elaborarea ghidurilor terapeutice de asociații de cardiologie din mai multe țări, între care SUA și Marea Britanie.

Impresiile mele după 1 săptămână de folosire a Tensiometrului Omron M7 Intelli IT

Sincer, sunt absolut încântată de aparatul ăsta.

Foarte ușor de folosit

Este foarte ușor de folosit. Simplu, fără complicații inutile.

Manșeta preformată

A fost pentru prima oară când am folosit o manșetă preformată.

Mi s-a părut un pic ciudată la început. Însă după câteva zile m-am obișnuit cu ea.

Sincer, e mult mai ușor de utilizat și mai comodă decât cea clasică. NU prea există riscul de a-ți gâtui mâna cu ea când se umflă.

Transferă datele în telefon

Pe mine, personal, mă încântă foarte tare că se sincronizează cu aplicația de pe telefon și transferă în câteva secunde datele măsurătorilor. Conexiunea se realizează prin Bluetooth

Pe telefon ai un adevărat jurnal al valorilor tensiunii tale fie sub formă de listă, fie sub formă de grafic. În plus, poți da acces medicului la contul tău ca să îți vadă măsurătorile în timp real, sau i le poti trimite sub forma unui log direct din aplicație.

Poți să notezi pentru fiecare zi ce medicație iei, cum te-ai simțit în ziua respectivă, dacă s-a întâmplat ceva special. Și ulterior se poate face ușor legătura între diverse valori și anumite evenimente. Pentru mine, care vreau să urmăresc, mai ales modificări în legătură cu injecția de Zoladex este foarte util.

Așa arată jurnalul unei zile în aplicația Omron de pe telefon.

Detectează aritmii și posibila fibrilație

Aparatul are 2 moduri de măsurare:

  • Modul normal – în care măsoară tensiunea și detectează posibila apariție a unei aritmii (bătăti neregulate ale inimii) pe care o anunță prin afișarea a 2 inimi parțial suprapuse
  • Modul Afib – în care înregistrează automat 3 valori consecutive la intervale de 30 de secunde și afișează media acestora. Dacă detectează posibilitatea apariției fibrilației atriale, apare un simbol cu o inimă între 2 linii șerpuite.

De ce este important să știm dacă există posibilitatea să avem fibrilație?

În timpul fibrilației atriale, cele două camere superioare ale inimii (atriile) pulsează în mod haotic și neregulat, nefiind coordonate cu cele 2 camere inferioare (ventriculii).

Fizic o putem simți ca pe niște palpitații.

Poate provoca apariția de cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale (AVC) și alte complicații de natură cardiacă.

Pe mine, personal, mă interesează mult faza cu AVC-urile pentru că am experimentat 2 până acum (din fericire fără sechele permanente).

Afișajul

  • Numerele sunt afișate mari și aerisit
  • Când se afișează rezultatul măsurătorii, ecranul este împărțit în 2 părți. Într-o treime apare rezultatul precedent, iar în 2 treimi în stânga apare rezultatul măsurătorii actuale
  • Dacă te-ai mișcat sau ai vorbit în timpul măsurătorii, aparatul te avertizează prin afișarea unui simbol pe ecran. Asta înseamnă că e posibil ca rezultatul să nu fie tocmai acurat
  • Afișează simboluri specifice pentru aritmie și fibrilație
  • Afișeză simboluri care te anunță dacă tensiunea este crescută

Alte caracteristici

  • Are 2 utilizatori predefiniți pe care îi poți selecta cu un buton care glisează
  • Poate memora în aparat până la 100 de înregistrări
  • Poți face și măsurători în modul vizitator – doar în modul normal și, evident, nu sunt memorate măsurătorile
  • Are un buton prin care îți calculează media ultimele 2-3 măsurători din ultimele 10 minute
  • Funcționează cu 4 baterii AA

 Dacă vi-l recomand?

Cu Siguranță da, mai ales dacă:

  • Aveți istoric de palpitații, bătăi neregulate ale inimii
  • Aveți istoric de fibrilație atrială
  • Aveți istoric sau aveți risc crescut de AVC (accident vascular cerebral)
  • Vă este de ajutor să aveți memorate în telefon toate rezultatele măsurătorilor
  • Vreți un mod ușor și care nu consumă timp de a transmite medicului valorile rezultate în urma măsurării tensiunii
  • Vă interesează un aparat care poate să monitorizeze 2 persoane în același timp, cu memorarea valorilor

***Voi reveni cu noutăți la finalizarea monitorizării sau chiar mai devreme dacă apare ceva notabil.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua! In primul rand va doresc multa sanatate! Si mii de multumiri pentru toate informatiile pe care ni le impartasiti!
    Bineinteles ca si eu am trecut prin experienta mastectomiei(fara reconstructie) iar cand sa ne apucam de recontructie m-am trezit cu un cancer nou in celalat san(nu recidiva). La fix un an de la mastectomie!!!
    Asadar urmez iar chimioterapie si in curand va veni a doua mastectomie. Sunt in grija aceeasi ehipe medicale ca si dumneavoastra 🙂
    Nelamurirea mea este in legatura cu masurarea tensiunii. Cum voi proceda dupa aceasta a doua operatie?
    Pentru perfuzii/analize de sange am montat camera. Dar tensiunea?
    Va multumesc pentru toate sfaturile dumneavoastra!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

11 − seven =