Privind retrospectiv la perioada imediat următoare operației de mastectomie și reconstrucție mamară, îmi dau seama că dacă aș fi avut cunoștință de anumite aspecte, aș fi trecut mult mai ușor peste acele momente.

În alte țări unde există mari centre dedicate cancerului la sân se fac până și workshop-uri de informare și instruire adresate femeilor care urmează să fie supuse unei operații pentru cancer la sân. Și acolo primesc foarte multe informații utile atât despre operația în sine cât și despre ce se întâmplă cu corpul lor imediat după operație. Primesc chiar și o listă cu centre de unde își pot cumpăra diverse articole care să le facă viața mai ușoară după ce ajung acasă. Mi se pare o idee excelentă și care ar putea fi pusă în practică fără mari bătăi de cap și la noi în țară.

Am făcut o mică listă cu cele mai importante lucruri despre care consider că mi-ar fi fost utile să le știu de dinainte de operație. Astfel, aș fi putut să mă ocup mai din timp de ele, în loc să petrec ore în șir pentru a le rezolva cumva.

1. Hainele cu care ieși din spitale și hainele pe care le vei purta în perioada de recuperare

Trebuie să ai în mine faptul că după operație o să porți o perioadă un bandaj peste zona operată care, dacă ai făcut și reconstrucția mamară în același timp, va fi oricum mai umflată (la mine a durat câteva săptămâni până când sânul cu implant a ajuns “normal”, s-au absorbit lichidele care rămăseseră în țesuturi).

Astfel că e recomandat să îți pregătești haine care:

 • se închid ușor în față cu nasturi sau fermoar
 • sunt mai largi decât ce ai purta în mod normal – adică să aibă croi larg și să fie cu o mărime mai mare decât ai purta în mod normal

Dacă ai probleme de mobilitate cu umărul din zona operată, atunci își recomand să îmbraci întâi partea corpului cu zona operată și apoi cealaltă. La la dezbrăcat să procedezi invers – zona afectată să fie ultima dezbrăcată.  

Cu acest tip de haine o să îți fie ușor și când vei merge la control la medic – te vei putea dezbrăca și îmbrăca rapid și ușurință.

Eu am fost la shopping  după operație, pentru că odată ajunsă acasă de la spital nu prea aveam cu ce să mă îmbrac pentru vizitele la medic. Bine recunosc să că îmi plăcea foarte mult să port haine pe corp, fitted :-). Totuși, dacă cineva mi-ar fi pus în vedere acest aspect cu hainele, mai mult ca sigur că îmi programam ședința de shopping înainte de operație.

2. Dacă pleci cu drenele după tine din spital. Cum te descurci cu ele.

De obicei cam trebuie să stai cu drenele vreo 2 săptămâni. Momentul îndepărtării lor îl decide medicul curant în funcție de cantitatea de lichid colectată.

Așa că… dacă stai în spital doar câteva zile, mai mult ca sigur că va trebui să pleci cu drenele acasă.

Bineînțeles că vei primi un instructaj de la asistenta care se ocupă de tine cu privire la îngrijirea, golirea drenelor, program care ar cam trebui urmat literă de lege.

Eu am plecat acasă cu 2 drene. Practic 2 furtunașe care ieșeau din zona operată și care aveau în cap câte o butelcuță gen burduf.

Sincer… am experimentat tot felul de sisteme ca să nu mă împiedic în ele și să îmi pot desfășura activitatea normală. Pentru că… evident că la câteva zile de la externare eram din nou pe baricade la teatru. Da, știu… trebuia să mă odihnesc cât mai mult, bla bla … dar… mie teatrul îmi dă mereu o formă de energie pe care nu mi-o pot lua din altă parte. Și mă face să mă simt mereu mult mai plină de viață. Așa că… în ceea ce privește sfatul cu odihna cel mai bine e să faci așa cum îți cere organismul tău.

 • Eu am folosit o carabină micuță (da, recunosc, mi-au dat-o colegii de la tehnic din teatru). Îmi puneam drenele într-o punguță (de aia roșie Duty-free de la aeroport – pentru un strop de fashion ;-)). Apoi punguța o prindeam cu carabina la una din găicile pentru curea de la blugi. Se pot improviza multe chestii asemănătoare care să arate chiar mai bine – poate chiar cu gentuțe sau săculeți din pânză – eu în momentele acelea am folosit ce am avut la dispoziție.
 • Dacă folosești o rochie – îi poți atașa ceva ca un fel de buzunar mai mare în care să îți depozitezi drenele .
 • Dacă acasă folosești un halat – îți poți coase pe interior un fel de buzunar mai mare în care să îți ții drenele.
 • Îți poți face o centură la care să atașezi unul sau două buzunare pentru drene.

Pe internet se găsesc multe halate, bustiere, maiouri cu sisteme integrate pentru păstrarea drenelor. Poți să te inspiri din diversele modele.

3. Bustiera sau sutienul

La externare mi s-a recomandat o bustieră specială compresivă post reconstrucție mamară. Mi s-a recomandat un model de la Lipoelastic. In functie de măsurătorile circumferințelor mi s-a recomandat o mărime.

S-a dus soțul și mi-a luat respectiva bustiera– și surpriză… mă străngea prea mult, lăsând urme. M-am dus personal apoi cu drenele după mine la sediul distribuitorului să probez diverse modele și mărimi și mi-am ales alte 3 bustiere – una alt model și una același model dar un număr mai mare – pe 2 culori – alb și negru.

Am descoperit acasă că nu ar fi trebuit să probez doar o culoare – ar trebui să probez tot ce cumpăr – pentru că bustiera albă este mai mică, mai strâmtă decât cea neagră.

Și oricum…. pănă la urmă s-a dovedit că aceste bustiere Lipoelastic nu erau pentru mine – nu am reușit să îmi găsesc o mărime care să mi se potrivească bine și am avut o problemă cu sistemul de închidere moș și babă – era spațiul foarte mic lăsat pe margine la ultimul rând de moș/babă așa încât metalul ajungea pe piele (sau pe bandaj) și lăsa urme – ceea ce pe un sân cu implant situat imediat sub piele chiar e problematic.

A început operațiunea bustiera – care s-a dovedit a fi cel mai are stres pentru mine în prima săptămâna de după operație.

În cele din urmă mi s-a recomandat să folosesc doar o bustieră simplă, dar  fără cusături.  Și ghinionul meu a făcut ca peste tot unde știam că găsesc așa ceva nu mai găseam…

Până la urmă am reușit să găsesc pe Amazon și pe alte site-uri din străinătate. Apoi, am găsit niște modele ok și la câteva magazine din România.

Ca o concluzie – este recomandabil să aveți pregătite dinainte măcar 2 bustiere fără cusături sau cu cusături plate care să vă vină bine. Preferabil cu închidere în spate. Dacă au închidere în față, să vă asigurați că între sistemul de închidere și marginea materialului este un spațiu rezonabil de mare ca să nu vă lase urme.

Dacă sunt întregi, fără sistem de închidere – s-ar putea să aveți nevoie să vă ajute cineva să le puneți, cel puțin în primele zile. Mie mi s-au părut că dau mai multă bătaie de cap în primele zile.

Atenție mare și la marginile cu tiv, ripsuri sau cusături – să nu fie tari, să nu lase urme.

Întrebați medicul dinainte dacă vă va recomanda bustieră compresivă după operație – dacă aceasta este o posibilitate de luat în seamă, mergeți de dinainte de operație să probați diferite tipuri de bustiere pentru a vă face o idee despre ce model, marcă vi se potrivesc pentru forma sânilor dumneavoastră. Și cu această ocazie să vă uitați și la finisaje. Să aveți în minte că sânul după reconstrucție este foarte sensibil în primele săptămâni. S-ar putea chiar să descoperiți că vă înțelegeți mai bine cu o bustieră sport care nu are cusături pe interior (există un model interesant de la Anita pe care eu mi l-am cumpărat de pe Amazon – deși trebuie menționat că e o loterie să îți iei online astfel de lucruri – eu din prima am nimerit un număr prea mic pentru mine deși conform măsurătorilor ar fi trebuit să fie cel bun. A doua încercare a fost cu noroc.)

O presiune prea mare poate duce la o închidere mai târzie a inciziei. Așa că, în funcție de evoluția post-operatorie, medicul își poate schimba recomandarea pentru un alt tip de bustieră.

Oricum, chiar dacă purtați la început bustieră compresivă, ulterior o să descoperiți că, mai ales pentru stat în casă, bustiera fără cusături / fără elemente care să jeneze este o adevărată binecuvântare.

La câteva luni de la operație eu am descoperit si m-am îndrăgostit de bustierele, sutienele și costumele de baie AnaOno.

O să descriu într-un articol separat experiența mea cu diversele modele de sutiene și bustiere după operație.

4. Protecția specială pentru centura de siguranță de la mașină

Nu este recomandat să conduceți mașina o perioadă după operație, însă este foarte probabil să călătoriți cu mașina ca pasager. Și poate că, la fel ca mie, vi se face rău dacă stați pe bancheta din spate. Sau poate că nu vă simțiți psihic bine să mergeți cu soțul în mașină, el în față și dumneavoastră pe bancheta din spate, mai ales dacă o lungă perioadă de timp ați mers în față, alături de el.

În niciun caz să nu vă gândiți să mergeți fără centura de siguranță.

Există protecții pentru centură special pentru persoanele cu operații în zona pieptului.

Sunt ca niște pernuțe care se prind cu arici în jurul centurii. Seamănă cu cele pentru copii, numai că sunt mai late. Sau sunt ca niște pernuțe mici plate pe care se cos două clapete prin care să treacă centura.

5. Amorțeală în zona operată, brațul și spatele de pe partea operată

Da, este normal să simți amorțită zona operației și, de asemenea, să îți simți brațul amorțit împreună cu o zonă importantă din partea superioară a spatelui de aceeași parte cu operația.

Și asta se întâmplă pentru că în timpul operației au fost secționate numeroase terminații nervoase care au nevoie de timp să se refacă. Iar în unele zone este posibil să nu mai simți niciodată. Da, este un lucru mai greu digerabil, dar până la urmă îl accepți și mergi mai departe. Face parte din procesul de a te obișnui cu noua tu.

Uneori în zona amorțită este posibil să simți dureri ascuțite, să simți ace sau să îți simți zona mai sensibilă. Este un semn că se refac terminațiile nervoase. Pe măsură ce acestea se vindecă, senzațiile respective vor dispărea.

Este foarte important să fiți conștiente de lucrurile prea reci sau prea calde ori fierbinți din apropiere – pentru că nu le veți simți la atingere și este posibil să vă provocați arsuri sau degerături.

Chiar dacă vă simțiți zona amorțită este foarte important să vă mișcați.

6. Vindecarea tăieturilor de la tuburile de dren

Tăieturile de la locul de unde au fost extrase tuburile de dren arată de fapt ca niște găuri rotunde de dimensiunea unui bob de mazăre. Până la închiderea plăgii betadina e sfântă. Și poate dura ceva timp până să se cicatrizeze. “Materialul clientului” – cum le place multor doctori să spună – este destul de important în acest pas.

Este foarte important să aveți grijă să nu se suprainfecteze.

După ce începe cicatrizarea, puteti să aplicați ferite creme / unguente pentru a ajuta pielea să se refacă mai repede.

Eu am folosit și am fost foarte mulțumită de ele:

 • Cremă de gălbenele  – Crema tip balsam cu extract total de gălbenele Farm. D. Baciu de la Ceta Sibiu, care are în componență Petrolatum, Lanolină, Cera Alba și extract de gălbenele) alternativ cu
 • Bio Oil – un ulei foarte plăcut mirositor și care se absoarbe rapid în piele, nălăsând senzația de uleios. Lista de ingrediente cuprinde – Anthemis Nobilis Flower Oil (ulei de musetele); Lavandula Angustifolia Oil (ulei de lavanda); Rosmarinus Officinalis Leaf Oil (ulei de rozmarin); Calendula Officinalis Extract (ulei de galbenele); Glycine Soja Oil; Helianthus Anuus Seed Oil; Paraffinum liquidum; Triisononanoin; Cetearyl Ethylhexanoate; Isopopyl Myristate; Retynil Palmitate (vitamina A; Tocopheryl Acetate; BHT; Bisabolol; Parfum; Alpha-Isomethyl Ionone; Amyl Cinnamal; Benzyl Salicylate; Coumarin; Eugenol; Farmesol; Geraniol; Hydroxycitronellal; Hydroxyisohexil 3-Cyclohexene Carboxaldehyde; Limonene; Linalool; CI 26100..

Bio Oil folosesc în continuare după baie / duș pe cicactricea de la mastectomie.

La crema de gălbenele apelez de fiecare dată când o comit cu vreo mică arsură, înțepătură sau tăietură pe mâna de pe partea cu operația. Dacă se lasă cu sânge pun întâi betadină. Când se face crustă sau dacă a făst ceva mai light fără sânge dau cu crema de gălbenele. Face minuni.

7. Limfedem, braț umflat pe partea cu operația

După operație poate să apară o pufoșenie sau umflătură la mâna / brațul de pe partea cu operația. Nu este ceva de speriat și de obicei trec destul de repede.

Având în vedere că aceste mici neplăceri vin și cu o senzația de tensiune, de greutate în braț e bine de știut că poți face anumite lucruri 100% sigure care să te ajute destul de mult.

 • Folosește 1-2 perne pe care le pui sub braț pentru a-l ridica la un nivel mai sus decât nivelul inimii. Poți să faci lucrul acesta în timp ce stai așezată sau întinsă pe spate sau în lateral.
 • Ridică brațul și fă mișcări de închidere și deschidere a pumnilor – asta acționează ca o pompă care ajută la drenarea fluidelor din braț

În plus, la recomandarea medicului eu am făcut (vorba vine eu — de fapt soțul executa) masaj blând (de fapt mai mult o mângâiere a pielii) cu Lioton gel.

8. Activități pe care poți și e recomandat să le faci

Ca să îți recapeți funcționalitatea cât mai repede este important să îl folosești. Evident, fără a exagera. Dar este important să ai tot timpul în minte faptul că ai 2 mâini valide. Un dintre ele mai sensibilă, dar ai 2 mâini valide.

Nu trebuie să te comporți ca și cum ai doar o mână. Asta ar fi cea mai gravă greșeală care ar duce într-adevăr la pierderea importantă a funcționalității acelei mâini. Dar asta doar pentru că tu ai condamnat-o la așa ceva.

Iată ce poți să faci în siguranță imediat după operație cu mâna afectată:

 • Să îți perii părul
 • Să te speli pe dinți
 • Să te îmbraci – fără să forțezi
 • Să te machiezi – acum este momentul să încerci toate ideile trăsnite și extravagante care ți-au trecut vreodată prin cap. Să vezi ce bine îți poate face și la psihic
 • Să mănânci
 • Să colorezi

Toate aceste activități te vor ajuta să îți recapeți rapid funcționalitatea în mâna afectată. Și vor aduce o infuzie binevenită de energie în viața ta.

Este, de asemenea, recomandat să faci scurte plimbări de relaxare.

Întreabă medicul despre ce exerciții fizice poți să faci pentru o recuperare mai rapidă (asta însă la cel puțin o săptămână de la operație – și, da, există anumite exerciții pe care poți să le faci și până la scoaterea drenelor.)

Cere ajutor pentru activități de curățeie, gătit, îngrijirea copilului.

Și ține minte că până la îndepărtarea drenelor nu poți să faci activități repetitive și obositoare cum a fi să aspiri sau să freci.

De asemenea, o perioadă de timp va trebui să eviți să ridici lucruri. Dar astea sunt chestii pe care ți le va spune, cu siguranță medicul sau asistenta la externare.

9. Poziția de dormit după operație

Poziția în care dormi după operație poate deveni o mică problemă, mai ales dacă erai obișnuită să dormi pe partea cu sânul bolnav.

Pentru că NU-ul absolut este pentru dormitul pe partea cu operația.

Cel mai indicat este să dormi pe spate. Sincer, cu drenele după tine este și cel mai sigur și cel mai puțin stresant. Pentru variație și cu mare atenție la drene poți să dormi și pe partea neafectată.

Dacă, așa ca mine, obișnuiai să dormi pe partea afectată și niciodată pe spate s-ar putea să te confrunți cu o mare problemă – dureri de spate în zona lombară de la dormitul pe spate. Și asta înseamnă somn neodihnitor, oboseală, proastă dispoziție, dureri.

Soluția salvatoare este o pernă specială pentru dormitul pe spate. Sincer…. face minuni. Și până faci rost de o astfel de pernă, merită să încerci și cu ceva improvizat dintr-o pernă mai veche din care să scoți o parte din umplutură sau improvizații dintr-o pătură. Dar, ideal, e să faci rost de o pernă lombară pentru dormit pe spate. Chiar face diferența.

Eu am găsit după îndelungi căutări la Lidl – am avut noroc că m-am suprapus cu oferta lor 🙂 Și nu era marketată ca pernă lombară ci ca pernă pentru suportul gâtului.

Până la ofertă am încercat o pernă de la Jysk – nu e chiar ce trebuie, dar m-a ajutat ca dormitul pe spate să devină suportabil. Perna de Lidl, în schimb, a fost o adevărată minune.

Este vorba despre o pernă al cărei format se mai cheamă wedge.

De asemenea, ajută și o pernă semicirculară pe care să o pui sub genunchi.

10. Deodorante și geluri de duș

Cel mai important lucru în legătură cu deodorantele pe care ar trebui să le folosești de acum încolo este că nu trebuie să conțină săruri de aluminiu. Și atenție – cele care conțin piatră de alaun sau alaun conțin și aluminiu.

În afară de asta, ideal ar fi să conțină cât mai puține componente și cât mai puține chimicale. Ca să nu dea reacții alergice sau iritații. Nu există nicio rețetă sigură – e pe încercatelea, cum se zice. Eu voi face într-un alt articol o trecere în revistă a celor mai bune deodorante pe care le-am încercat.

Cel care mi s-a părut că s-a comportat cel mai bine cu pielea mea este Deodorantul Non metalic de la Alra, creat special pentru femei cu cancer de sân. Însă este important să folosiți măcar 3 mărci diferite de deodorant prin rotație. Pe locul doi ar fi Deo Roll on fără săruri de aluminiu de la Roge Cavailles (au și format solid și spray).

Deodorantul Alra l-am comandar direct din SUA de pe site-ul companiei, iar cele Roge Cavailles le iau de obicei de la Bebe Tei sau Emag. Se găsesc câteodată și la farmaciile Sensi Blu.

Deodorantul Alra are cea mai curată listă de ingrediente – Propylene glycol; Water; Sodium Stearate; Deo-Usenate (Lichen Extract); Cypress Oil; Aloe Vera Gel.

În ceea ce privește gelurile de duș, ideal este să alegi unele fără prea multe ingrediente și chimicale. Eu l-am folosit pe cel pe care îl foloseam pentru băiețelul meu încă din primele zile de viață și care mi se pare foarte blând cu pielea – Loțiunea de curățare și șampon cu gălbenele Baby de la Weleda.

Cred că cel mai important este să alegeți niște produse de îngrijire cu o listă cât mai scurtă de ingrediente și pe cât posibil naturale. Și un punct bun de pornire sunt produsele pentru bebeluși.

28 COMENTARII

 1. Informații foarte importante, la care nu m-am gândit pana acum. Am în minte doar momentul operației. Sunt în așteptare. Sănătate tuturor!

  • Am citit articolul fix inainte de operatie. Mi-a prins foarte bine, multumesc! Sutinele/bustierele AnaOno le-ai comandat direct de pe site-ul lor sau de la un distribuitor din Romania?

 2. Iti mulțumesc, draga mea! Urmează peste 2 zile sa fac mastectomie. Mi-ai dat răspunsuri, la multe întrebări, pe care mi le formulam, în minte. Multumesc!

 3. Am 71 de ani și pe 01.02 2021 m-am operat la sânul drept. De la externare la o săpt a fost scoasă a doua drena, din două în două zile merg la pansat și se scoate cu siringa limfă? Cât timp se face acest procedeu?

  • Bună vreau sa va întreb eu am 2 luni de la prima operație la sinu drept și 3 ganglioni afectați la axila si a urmat o alta operație la axila cu încă unu afectat în total am în total 3 luni după aceste operații și încă nu mi sa pus chimioterapie cam mea recomandat o fi oare prea tirziu? Să-mi mai pună? Multă sănătate tuturor!!!

 4. Un articol foarte informativ. Am fost pregatita pentru a trece mai usor dupa operatie.
  O intrebare protectia pentru centura de siguranta de unde ati achizitionat-o? Nu gasesc suficient de mari cat sa acopere zona afectata.

 5. EU LOCUIESC IN ITALIA TORINO, ASTEPT OPERATIA LA SANUL STANG. VOI RAMANE ASA FARA PROTEZA INTERIOARA, PTR CA ZONA NU PERMITE, TRECAND PRINTR UN ALT CANCER ACUM 11 ANI. CUM VOI SUPORTA ACEASTA. NU STIU.

  • Buna! Ai reusit sa te operezi? Poate ca e mai bine fara proteza interioara. Eu, de exemplu, ma confrunt cu niste probleme destul de mari care se pare ca sunt provoate de o reactie autoimuna la proteza.

 6. Eu sunt în a 2 a saptamana dupa operatie. Util articolul. Voiam să știu daca ai avut dureri în zona drenului. Eu am dureri nu foarte mari dar deranjante și mai iau un antiinflamator. Mi se pare și ușor umflat sub brațul afectat. Sănătate și mulțumesc pentru sfaturi.

  • Am avut si eu dureri in zona drenului, iar uneori chiar senzatie de arsura. Au disparut dupa vreo 4-5 luni.
   Cel mai probabil se datoreaza unor leziuni ale fibrelor nervoase in urma operatiei.
   Puteti sa intrebati medicului oncolog daca ar fi ok sa luati un trofic pentru fibrele nervoase precum Epinerv care ar ajuta la regenerarea mai rapida a acestora.

 7. Urmează să trec printr-o operație de mastectomie și îmi este foarte frică. E prima dată când stau singură la spital pentru că până acum mama a fost cu mine, dar de când cu covidul nu mai are voie decât pacientul în salon. Aș vrea câteva sfaturi… Cum ați trecut peste operație?

 8. Buna,
  In primul rand tuturor care ati trecut prin aceasta situatie va doresc sa treceti cu bine
  Articolul este util tuturor care vor trece prin operatie.
  Si eu as fi avut nevoie de astfel de informatii
  Am gasit ceva informatii dar dupa operatie

  http://oncohelp.ro/wp-content/uploads/2016/01/ghidul-pacientului-oncologic.pdf

  Am sa adaug si eu cateva informatii ( am 4 luni de la operatie)
  Firma ALMIANNI
  Mirel Stan 0722649457 am cumparat sitien Anita
  Important m au ajutat cu actele si am putut cumpara prin casa de sanatate proteza si sutien( eu am ales unul care mi s a parut mai bun si am dat o diferenta de bani) Important ca am probat mai multe sutiene, sutien cu proteza.casa de sanatate mi a aprobat cererea , nu au fost probleme.Am inteles ca la 3 ani putem prin casa de asigurari sa cumparam iar un set oroteze si sutien(sau bustiera)
  Alte informatii
  Am primit sfatul de la nutritionist de a nu manca alimente cu fitoestrogeni ( soia, ovaz, marar…)
  Verificati si voi, intrebati, cautati informatii.
  Eu urmez tratament hormonal.
  Sfaruri de la medicul chirurg:
  Referitor la chimioterapie exista o analiza care se face din probele recoltate in timpul operatiei si care stabileste daca este sau nu eficienta chimioterapia .
  Creme folosite
  pentru taietura crema stratamed
  pentru zona din jurul taieturii crema cu galbenele.
  Sapun folosit :sapun pentru copii avene trixera(recomandat de farmacista )
  Cine face radioterapie
  Am folosit sapunul mentionat mai sus si unguent bepanthen cu un bebe pe cutie.
  ( veti primi instructiuni de la medicul radiolog)
  Mihaela

 9. Bună, Mihaela, mă pregătesc pentru mastectomie, mi-am notat lucrurile necesare după operație, din articolul tău, am 71 de ani, am un băiat în Anglia și o fată în Spania,sper că voi trece cu bine acele momente grele ,îmi iubesc mult familia! Mulțumesc pentru sfaturi!

 10. Bună ziua. În urma cu o săptămână m am operat la San. Sector cu scoaterea ganglionilor. Am amorțeli și dureri care ma deranjează, ma doare mana sub brat, o parte din piept și mana spre cot. S a mai confruntat cineva cu asemenea dureri? După cât timp v a trecut și ce ați făcut?
  Multa sănătate!

 11. Buna ziua,
  m-a ajutat enorm articolul dvs. Multumesc! Am 6 zile de la operatie si este un mare comfort psihic sa stiu ca urmez corect pasii de recuperare!
  Multa sanatate tuturor si capul sus doamnelor si domnisoarelor! Viata e frumoasa, cu toate incercarile ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

4 × three =